Hoe lang houdt AMD het nog uit? De chipmaker was ooit de voornaamste concurrent van Intel, maar het bestaan van het bedrijf hangt aan een steeds dunner zijden draadje.
Dat schrijft Businessweek.
Vorige maand voerde AMD de zoveelste ontslagronde door. De laatste kwartaalcijfers waren niet bemoedigend. AMD bestaat al 45 jaar, en hield zich voornamelijk bezig met de chips voor desktops en laptops. De chips van AMD waren vaak het goedkoopst en efficiëntst.
Marktaandeel slinkt
Ooit had het 20 procent van de chipmarkt in handen, maar in het jongste kwartaal was daar nog maar 5,2 procent van over, volgens marktonderzoeker IDC. AMD heeft nog maar 1 miljard dollar in kas. Dat is waarschijnlijk te weinig om het tij te keren.
In 2008 splitste het bedrijf zich in tweeën. AMD ging door met het ontwerpen van chips, en de afsplitsing GlobalFoundries nam de fabrieken over en richtte zich op de productie. GlobalFoundries zou ook in opdracht van derden chips kunnen gaan maken, was de gedachte.
Mobiele markt verspeeld
De server- en de mobiele markt glipten door de vingers van AMD: daar domineren Intel en Qualcomm. De orders van Microsoft en Sony voor hun gamecomputers zijn niet genoeg.
GlobalFoundries doet het niet veel beter. Het bedrijf is eigendom van een investeringsfonds van de overheid van Abu Dhabi. De afgelopen jaren zijn meer dan 10 miljard dollar geïnvesteerd om de fabrieken te updaten, maar waarschijnlijk zijn er nog tientallen miljarden extra nodig om de rest van de branche te kunnen bijhouden.
Opdirken voor overname
In ruil voor 1,5 miljard dollar neemt GlobalFoundries de onrendabele chipproductie van IBM over. Daarmee wordt de productie verhoogd en komt er meer geld in kas. Die deal zou wel een bedoeld kunnen zijn om GlobalFoundries aantrekkelijker te maken als overnamekandidaat, bijvoorbeeld voor Samsung.
Het plan voor een nieuwe fabriek in Abu Dhabi is in een la verdwenen, omdat er niet genoeg vraag is vanuit de markt. In de toekomst zal de concurrentiestrijd op de chipmarkt zich vooral afspelen tussen Intel en Samsung, is de verwachting van analisten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl